Drogredenenles met Mathijs van der Tang

Onlangs zag ik weer eens iets ongelooflijks langskomen: een filmpje met Mathijs van der Tang, voorzitter van SGP-jongeren Vallei & Rijn. Kijk, luister en huiver:

Zo’n zeldzame opeenstapeling van drogredenen zie je maar zelden. Ik som ze even op:

De non sequitur: “Mannen zijn sterker dus heb je mannen in de politiek nodig.” Alsof je fysieke kracht nodig hebt om het land te besturen?

De semantische drogreden (overlapt met de vorige): “Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen en voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig.” Alsof biologisch sterk hetzelfde is als bestuurlijk of politiek sterk.

De ad legis: beroep op de wet of regels, in dit geval die van de bijbel: “De Bijbel legt het ook uit.” Tja, als je alles wat in de bijbel voor waar aanneemt, is dit natuurlijk een prima redenering.

Dan de valse vergelijking: “Zoals Jezus ook het hoofd is van de christenen, op dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw.” Dat de man zich kennelijk met Jezus mag meten, getuigt voor mij, gelovig opgevoed, van een nogal merkwaardige vorm van zelfoverschatting. 

Matthijs sluit af met de ad antiquitatem: de altijd-al-zo-geweestdenkfout: ‘Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft altijd al bestaan.” Ja Mathijs, dat geldt ook voor oorlog, verkrachtingen en kindermisbruik. Ook hoog tijd om er afscheid van te nemen. 

PS: overigens zegt Mathijs hier ‘verschil tussen mannen en vrouwen’. Verschillen zie ik ook en die zijn niet erg, integendeel, maar Mathijs doelt hier op een verschil dat maakt dat vrouwen niet in de politiek thuishoren. 

1 reactie op “Drogredenenles met Mathijs van der Tang”

  1. Heerlijk om nu ook bij de lunch te kunnen onderbouwen waar precies al m’n nekharen van overeind gingen staan toen ik dit filmpje te zien kreeg. Dank, Paula!

Laat een reactie achter