Drogtoptien

Vandaag kreeg ik een leuke vraag van Hans (aka dr. ir. L.J. Lekkerkerk, sr docent organisatieontwerp bij Bedrijfskunde, Radboud Universiteit) die met drogredenen wilde gaan oefenen, onder andere door ze bewust in te zetten en reacties te peilen (wat me overigens een erg leuk experiment lijkt).  

Hij vroeg, net zoals ik bij een nieuwe taal eerst de meest frequente woorden wil kennen:

Welke van de 43 drogredenen komen het meest voor?

Hij suggereerde ook dat ik er een blog van kon maken. Nu was mijn laatste drogblog inderdaad al een maand oud. Dus: te pen!

Mijn antwoord luidde ongeveer: eigenlijk vraag je om een drogredenentoptien. Die heb ik! Gemaakt toen het boek uitkwam; ik wilde daar graag een boekenlegger bij. Mijn voorstel zie je in de foto hierboven; het is een soort bingokaartje, een drogboekbingolegger. Helaas is het idee er bij de uitgever om de een of andere reden niet doorgekomen.

De frequentie verschilt wel per discussie. Als je mijn drogblogs leest, zie je bijvoorbeeld dat bij de vrouwen-bij-Defensie-drogredenen de naturalistische drogreden (is-ought) vaak voorkomt, bij Sywert de ad legis, in het Rutte bij Tweebeeke-interview het beroep op emotie.

Neemt niet weg dat ik denk dat de boekenlegger een goede doorsnede geeft.

PS: ook deze toptien is alfabetisch; ik denk dat whataboutisme (weet nooit of dat de of het is) numeriek bovenaan zou moeten staan, dan de ad hominem, ook omdat daar zoveel vormen van zijn, dan het valse dilemma

Maar dit is puur op gevoel. Ik zie opeens allemaal leuke onderzoeken voor me: 

  • welke drogredenen worden vaker gespot?
  • welke sommen mensen spontaan op?
  • welke herkennen ze op aangeven?
  • welke kunnen ze ook uitleggen?
  • gaan mensen ze na een workshop of training beter herkennen?
  • hoe goed weten ze erop te reageren?

Dit alles onderverdeeld naar mensen die het boek wel en niet hebben gelezen, naar opleiding, beroep, leeftijd, politieke voorkeur, enz, enz enz. …

Ach was ik maar onderzoeker.

Laat een reactie achter