Over Paula

Paula Steenwinkel is trainer en docent bij verschillende (opleidings)instituten: rode draad in haar werk is onderzoek, schrijven en denken. Ze is gefascineerd door communicatie en denken, met name waar het fout gaat.

Foto Sam Steenwinkel

‘Je zou mij een forensisch communicatiespecialist kunnen noemen.’

Drogredenen zijn dan ook een onderwerp waar ze haar hart aan ophaalt.

"Ik vind het ongelooflijk hoe onlogisch en bizar sommige mensen kunnen redeneren. Ik zie het met een mengeling van afgrijzen en fascinatie aan. Denk niet alleen aan complotdenkers, populisten of twitterende trollen; ook politici en wetenschappers maken zich er schuldig aan. Maar opmerkelijker vind ik dat mensen er nog massaal intuinen ook."

Werk en leven

Samen met haar man Mischa de Vos runt ze Bureau Helderder, een trainingsbureau voor heldere communicatie, overtuigend adviseren en zinvol onderzoek. Eerder schreef ze samen met collega’s een schrijfhandleiding voor processen-verbaal: Geef mij de feiten. Ze woont deels in Amsterdam, deels in Soest, heeft drie (bonus)dochters en drie katten.

Interviews, lezingen, workshops & trainingen

Zoek je een leuk en prikkelend intermezzo op je personeelsdag? Ben je als journalist geïnteresseerd in het onderwerp? Zoek je een trainer of gastdocent? Wil je je studenten of medewerkers bewuster maken van hun denkvalkuilen? Paula geeft onder andere lezingen over het onderwerp, bijvoorbeeld met oefendebatten of een quiz die iedereen op scherp stelt; workshops argumenteren en modules kritisch denken aan studenten bij verschillende universiteiten en andere opleidingsinstituten.

Volg Paula op Twitter voor het herkennen en weerleggen van drogredenen aan de hand van actuele voorbeelden.

Geef mij de feiten

Paula schreef eerder met haar collega’s Marjan Huisman en Jan Pranger Geef mij de feiten, een handleiding voor het schrijven van processen-verbaal. Het wordt veel gebruikt in de opsporingswereld, onder andere bij de Politieacademie en de FIOD. Afgelopen jaar kwam de vierde druk uit.